Visie

Vrijwillige inzet is het geheel van activiteiten en contacten die mensen met elkaar hebben,  vanuit de motivatie om iets goed te doen voor een ander, zonder daar iets groots voor terug te verwachten. Het is fijn om van betekenis te zijn voor een ander. Vrijwillige inzet betekent ook in actie komen. Je komt in beweging voor een ander. ‘Je actief inzetten’ voor een ander heeft zin, omdat het ons dichter bij elkaar brengt. Contact met elkaar versterkt hierdoor en dit draagt bij aan ons welzijn.

 

In het midden van de 20e eeuw waren Nederlanders nog gewend dat de kwetsbaren uit de samenleving werden opgenomen in gezinnen en families. De welvaart heeft ons gebracht dat we dit gingen uitbesteden; dat geld hadden we wel. Tegenwoordig zijn we nog steeds welvarend, alleen er zijn niet meer voldoende poppetjes om te helpen.

Binnen de zorg zien wij samen de uitdagingen. Er is te weinig hulp voor onze grote groep mensen die het nodig heeft. Het plaatsen van vacatures voor zorgfuncties levert niet voldoende op. Daarom is het belangrijk om positief en anders hiernaar te kijken. De mogelijkheden om vrijwillige inzet te organiseren zijn er, alleen zien we ze niet altijd.

In Nederlandse organisaties komen we al heel ver met het werven van vrijwilligers via websites en het plaatsen van vacatures. En misschien moeten we daar nu samen wat aan toevoegen.

In plaats van te vragen of de vrijwilliger naar ons toe kan komen, moeten we nog meer naar de mogelijke vrijwilligers toe! We moeten zelf met elkaar gaan verkennen welke talenten wijzelf en de kennissen om ons heen allemaal hebben en hoe we die gaan inzetten. Ook wijzelf als medewerkers! Ben je goed in roosters maken? Kom de welzijnscoach helpen met de recreatie-overzichten! Vind jouw nichtje het heerlijk om in een groentetuin bezig te zijn? Het zorgcentrum heeft nog wel een stukje grond! Het antwoord ligt in verbinding met elkaar maken. Luister naar wat er leeft, wat je kunt en welke hobby iemand heeft. Grote kans dat dat prachtig in te zetten is bij anderen. Dit kun je thuis vragen, of aan je buurman, maar je kunt dus ook zelf nagaan of je jouw hobby ook in de woonkamer van cliënten kunt doen.

 

In de kern ben ik ervan overtuigd dat iedereen mogelijkheden heeft

om vrijwillig iets in te zetten.

 

Hoe simpel of klein iets ook is; je kunt het delen met een ander. Van een handgebaar en een lach, tot aan een parachutesprong samen boven Ameland!

Het aardige in dit verhaal is, dat iedereen anders is en dat we dus een enorme variatie aan talenten, hobby’s, persoonlijkheden en ervaringen hebben. Mogelijkheden te over, als je gaat kijken hoe wij samen in de zorg het aanbod gaan matchen met de vraag van een cliënt van ons! Dan heb ik morgen weer zin om aan de slag te gaan. Jij toch ook?!